Den gang da

Fra ca år 1100 kom handelsmenn fra Tyskland til Bergen.

Når begynte hansatiden i Bergen? De lærde strides, og det syntes vi de skal få lov til. Det vi vet er imidlertid at den bergenske handelen med Tyskland foregikk allerede på 1100-tallet. Når man i Tyskland tidfester hansatiden er det vanligvis fra 1200 til 1500-tallet.

Vi vet imidlertid at det i 1360 var etablert en fast organisasjon i Bergen og at denne organisasjonen fikk navnet «Cunthor», og at de tyske handelsmennene allerede på 1200-tallet overvintret for å skaffe seg et fastere tilholdssted i Bergen. Dette konseptet kan kun leveres til grupper på 30 personer og oppover.

schjøtt800x400

“Tyskebryggen” eller “Bryggen” ?

De siste årene har diskusjonene vært mange; skal det hete «Bryggen» eller «Tyskebryggen»?

I Hansatiden ble den av tyskerne kalt «de Brügge». Dette er et gammelt nedertysk ord som kan bety gate eller bro og det tyske ordet «Brügge» ligner unektelig på det norske ordet «brygge» ( norrøn form: «Bryggja»).

Kanskje det er her navnet «Tyske Brüggen» kommer fra? «Tyskegaten»?

Bli med tilbake til Hansatiden

Vi tar dere med tilbake til denne epoken i Bergens historie med Bryggen som arena, og stikkord for kvelden er Bergenshistorie, opplevelser, aktiviteter og god mat!

Dere tas imot av Hanseater ved ankomst, og etter en velkomsthilsen blir dere delt i lag, utstyrt med tidsriktige kostymer og tatt med gjennom et aktivitetsopplegg med historiske aktiviteter. Disse akkompagneres med middelaldermusikk.

Etter aktivitetene ønskes dere velkommen inn i Schötstuene for en autentisk Hanseatisk opplevelse med god mat, gode historier og kanskje en aktivitet eller to.